x
DOSTOYEVSKY LIBRARY

Firm: SVESMI

Consultant: Atelier KZNA

Year: 2014

Location: Moscow, RU

Client: Department of Culture of the city of Moscow

Size: 120 m2

Photos: by Frans Parthesius ©


Situated on the so called boulevard ring on the first floor of a rather typical, end of the 19th century dwelling with an elaborate facade. Although well known to the inhabitants of the neighbourhood, the library remained for years an introvert space, offering little connection to its beautiful urban context - both visually and in terms of services to the city.

SVESMI proposes to exploit the library’s excellent location and its authentic space to the best possible effect; while continuing to function as a retreat for peaceful reading or working in the vibrant area of cafes, shops, and theatres in the city centre, Dostoevsky library should come to be an urban literary salon - a perfect meeting point for writers, poets and book lovers of all sorts.

SVESMI team reconstruction project handles the existing spaces with extreme care an attention to detail; we removed some layers of former slap-dash renovations, impractical shelving systems, and uncomfortable furniture, making plenty of room for both old and new functions. We aspire to produce peaceful and unpretentious yet effective and democratic space with a lot of air, good lighting and warm atmosphere, an interior, which opens into the city and lets the city in.


close
\DALAB-SVESMI\Data\SVESMI-WORK\LIBRARIES_FOR WEB\Busy flo
Layout1
Layout1
Layout1
Layout1
Layout1
Layout1
© Copyright KZNA | 2015